Chciałabym
podzielić się z Wami przepisem, który niedawno odkryłam. Przepis jest
na tyle prosty, że nawet osoby, które twierdzą, że mają "dwie lewe ręce"
do gotowania, będą w stanie go przygotować.
Do odmierzania użyłam tej 100-ml miarki z IKEA:
Potrzebujemy:
2 miarek wiórków kokosowych
1 miarki zmielonych, obranych ze skórki migdałów
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego (lub zwykłego 2% jeśli nie macie kokosowego)
0,5 łyżeczki koncentratu waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki poza kokosem i migdałami mieszamy do uzyskania w
miarę jednolitej masy. Następnie dodajemy 1,5 miarki wiórków i 1 miarkę
migdałów. Mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli masa nie jest
wystarczająco gęsta, dodajemy wiórków kokosowych. Następnie formujemy
kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki
przynajmniej na godzinę.
Z przepisu wychodzi około 10 kuleczek (mi wyszło 11).
Omnomnom :)
Pomysł na przepis zaczerpnęłam od Olivii Scott, a następnie go trochę zmodyfikowałam :)
***
I would like to share with you something I discovered recently - the recipe for coconut truffles.
The recipe is as easy as 1, 2, 3, so everyone will be able to do it.
I used this 100-ml measure cup from IKEA:
You will need:
2 cups shradded coconut
1 cup shradded peeled almonds
2 tablespoons maple syrup or honey
2 tablespoons melted coconut oil
2 tablespoons coconut milk (or regular 2% if you don't have it)
0,5 teaspoon vanilla extract
0,5 teaspoon cinnamon
Mix all the ingredients except the coconut and almonds until you get a
quite homogeneus pulp. Then add 1,5 cups of coconut and 1 cup of
almonds. Stir until you get a thick pulp. If it's not thick enough, add
more coconut. Form little balls and roll them in coconut. Refridgerate
for at least one hour.
The recipe makes around 10 truffles (I made 11).
Omnomnom :)
This is a modified Olivia's Scott recipe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz