poniedziałek, 27 stycznia 2014

Comus Gasterea - my review

Osoby, które czytały mój wpis dotyczący Brukseli kojarzą pewnie Comus Gasterea. Postanowiłam jednak napisać o tym miejscu trochę więcej. Raz na jakiś czas będę dokładniej prezentowała miejsca, które szczególnie lubię.

http://www.elle.be/summertour/fr/2013/06/repere-ce-jour-4-glaciers-incontournables-a-bruxelles/
Długo się zastanawiałam, czy polecać po raz drugi CG, ponieważ właściciel, pan Comus jest bardzo nieprzyjemny. Miejsce to odwiedzałam kilka razy i tylko raz był w miarę miły. Mimo to zawsze tam wracałam, więc coś MUSI w tym być.

http://www.pinterest.com/pin/131378514103293479/

Przede wszystkim smaki...
Oprócz klasycznych, popularnych smaków takich jak karmelowe, migdałowe, kawowe, czekoladowe, truskawkowe, malinowe, pistacjowe, zielone jabłuszko, czy wanilia można natknąć się na smaki, z którymi nie spotkałam się nigdy wcześniej (a jestem stałą bywalczynią budek z lodami i wszelkich kawiarni, które je serwują).

http://www.eating.be/comus-gasterea-glacier_en_47

Do tych bardziej oryginalnych smaków należą między innymi: mój ukochany caramel salé (czyli solony karmel), lody o smaku bakłażanowym, bazyliowym, marchewkowym, cykorii, kopru włoskiego, oliwy z oliwek, vinaigrette, cynamonowym, curry, musztardowym (!), wasabi, trzech pieprzy, kawioru, jaśminu, lawendy, sera pleśniowego, ciasteczek speculoos...lodowy zawrót głowy.

Przyznaję, że część smaków wydaje się dość dziwna (na przykład bakłażan, ser pleśniowy, musztarda), jednak jestem amatorką eksperymentów kulinarnych.

Pan Comus sam dobiera składniki i ciągle wymyśla nowe smaki. Musicie przyznać, że fantazję to on ma :)

http://bestuff.com/stuff/comus--gasterea
Jednym z jego nowszych eksperymentów (z rozmowy wynikało, że stworzonym około 2 lat temu) są lody o smaku stewii. Stewia to bardzo słodka roślina, której używają cukrzycy. Lody te są ponoć całkowicie nieszkodliwe dla wszystkich osób, które mają jakiekolwiek problemy z przyswajaniem cukru.
Spróbowałam ich i muszę przyznać, że niestety to jedyny smak, jaki się nie udał :)

Do tej pory udało mi się spróbować solonego karmelu, sorbetu czekoladowego (nie lubię lodów czekoladowych, jednak ten sorbet był przepyszny), trzech pieprzy, sera pleśniowego, marrakesh (mix przypraw), truskawkowych, speculoos oraz nieudanej moim zdaniem stewii. Spróbowałabym pewnie większej ilości smaków, jednak za każdym razem obowiązkową kulką był solony karmel, więc dużego pola do popisu nie miałam. Porcje są naprawdę duże, a wafelek...przepyszny. Pan Comus przygotowuje sam również wafelki...

http://www.pinterest.com/pin/145030050473379016/
Przed odwiedzeniem tego miejsca proponowałabym sprawdzić ubogą stronę internetową lodziarni, ponieważ pan Comus jest bardzo restrykcyjny jeśli chodzi o godziny otwarcia. Zazwyczaj otwarte jest tylko kilka godzin, a oprócz tego zdarzają się dłuższe przerwy, np. miesięczne.

Do wyboru jest zawsze 8 lub 10 smaków, można również kupować lody w pudełkach. Gdyby tylko dało się je przewieźć samolotem...

http://www.eating.be/comus-gasterea-glacier_en_47

Adres miejsca: QUAI AUX BRIQUES 86 (blisko centrum)

Co sądzicie? Odważylibyście się spróbować tych niespotykanych smaków? Ja z wielką chęcią spróbowałabym wszystkie przyprawy, szczególnie lawendę, curry, bazylię. Jestem też ciekawa wasabi i musztardy. Niestety nigdy nie wiadomo, na jakie smaki akurat się trafi.

***
All of you who red my post about Brussels probably know already Comus Gasterea. I decided to write about it anyway, with more details. From time to time I'll put some reviews of the places I really like.

http://www.elle.be/summertour/fr/2013/06/repere-ce-jour-4-glaciers-incontournables-a-bruxelles/
I was wondering if I should actually advertise this place by writing about it again, because the owner is really not that nice. I've been there a couple of times and he was nice only once. But than I realized that I was always coming back so there MUST be something about this place.

http://www.pinterest.com/pin/131378514103293479/
Flavours...
Except the classics like: caramel, almonds, coffee, chocolate, strawberry, raspberry, pistachio, green apple or vanilla you can find a lot of flavours that are really rare (by rare I mean I only saw them in CG or maybe once somewhere else). And you need to know that I LOVE ice-cream. If I could eat only one thing all my life, I would choose ice-cream. Preferably made by Mr Comus :)

http://www.eating.be/comus-gasterea-glacier_en_47
Those original flavours I mentioned are for example: my beloved salted caramel (caramel salé), eggplant, basil, carrot, chicory, fennel, olive oil, vinaigrette, cinnamon, curry, mustard (!), wasabi, three peppers, caviar, yasmin, lavande, blue cheese, speculoos cookies...it's crazy!

I admit, some of the flavours sound kind of crazy (like eggplant, blue cheese or mustard), but I love experimenting with food.

Mr Comus chooses his ingredients carefully and he comes up with new ideas for new flavours all the time. You have to admit that he is extra-ordinary.

http://bestuff.com/stuff/comus--gasterea
One of his nevest experiments (from what I've understood it was made around 2 years ago) are stevia ice-cream. Stevia is a very sweet plant that is perfect for people with diabetes. Those ice-cream are supposed to be a nice alternative for people that should reduce sugar from their diet. I've tasted them but I must say it's the only flavour I didn't like.

For now I was able to try salted caramel, chocolate sorbet (I usually don't like chocolate ice-cream but those were DELICIOUS), three peppers, marrakesh (mix of spices), strawberry, speculoos, blue cheese and stevia. I'd probably taste more of them but everytime I go I need to take salted caramel so I can only choose one more scoop of ice-cream. Portions are really generous. Oh and the cone...Mr Comus makes them too. They are delicious as well.

http://www.pinterest.com/pin/145030050473379016/

Before going there I would check this poor website because the owner is really strict when it comes to the opening hours. Also, he closes for a month sometimes...

Usually there's 8 or 10 flavours to choose from and you can buy boxes to take out. If only I could fly with them...

http://www.eating.be/comus-gasterea-glacier_en_47

The address is QUAI AUX BRIQUES 86 (close from the city center)

Would you like to try some of the extra-ordinary flavours? I'd really like to try all the spices (basil, lavande, curry), wasabi, mustard. You never know which flavour are you going to find!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz