Ostatnio wspominałam, że w przypadku przeziębienia wypijam magiczną miksturę. Przepis na nią jest bardzo prosty, zachęcam do wypróbowania :)
I've mentioned lately that when I feel sick I drink Ania's Magic Mixture. The recipe is super easy, I encourage you to try it :)
Potrzebujemy
We need
- około 5-centymetrowy kawałek imbiru
- mały garnek
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- świeża mięta
- woda
- around 5-cm piece of ginger
- small pot
- 1 table spoon of honey
- lemon juice
- fresh mint
- water
Imbir obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, a następnie wkładamy je do garnka. Zalewamy około 0,75 L wody i czekamy, aż mikstura się zagotuje. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie powinno nam powstać około 0,5 L żółtego płynu o intensywnym zapachu imbiru. Dodajemy łyżkę miodu, sok z cytryny (wedle uznania, ja dodaję sok z pół cytryny), miętę. Mieszamy i wypijamy.
We have to peel ginger and cut it in small pieces. We put the ginger in the pot and pour 0,75 L of water, and we wait until it boils. Than we cook the mixture on a low fire for 15-20 minutes. You should get around 0,5 L of yellow mixture that smells like ginger. A LOT. Add honey, mint and lemon juice and enjoy :)
I've mentioned lately that when I feel sick I drink Ania's Magic Mixture. The recipe is super easy, I encourage you to try it :)
Potrzebujemy
We need
- około 5-centymetrowy kawałek imbiru
- mały garnek
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- świeża mięta
- woda
- around 5-cm piece of ginger
- small pot
- 1 table spoon of honey
- lemon juice
- fresh mint
- water
Imbir obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, a następnie wkładamy je do garnka. Zalewamy około 0,75 L wody i czekamy, aż mikstura się zagotuje. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie powinno nam powstać około 0,5 L żółtego płynu o intensywnym zapachu imbiru. Dodajemy łyżkę miodu, sok z cytryny (wedle uznania, ja dodaję sok z pół cytryny), miętę. Mieszamy i wypijamy.
We have to peel ginger and cut it in small pieces. We put the ginger in the pot and pour 0,75 L of water, and we wait until it boils. Than we cook the mixture on a low fire for 15-20 minutes. You should get around 0,5 L of yellow mixture that smells like ginger. A LOT. Add honey, mint and lemon juice and enjoy :)
http://www.pinterest.com/pin/284149057711316731/ |
Ja daję mniej imbiru albo go wyjmuje przed piciem, bo nie przepadam, ale pije zawsze z pomarańcza. Działa wzmacniająco. Polecam również.
OdpowiedzUsuńJa również wyjmuję imbir przed wypiciem :) Muszę wypróbować z pomarańczą, póki co cytryna + miód +mięta się sprawdza, ale pomarańcza też brzmi super :)
Usuń